THE NEW OPPORTUNITIES FOR BIO-AGRICULTURAL INDUSTRIES 4.0

New technologies improve the productivity of bio-agricultural industries

Authors

  • JUAN JOSE GRASSI Alumno doctorado en Ingeniería Industrial

Keywords:

inoculants, crops, seeds, soy, corn, barley

Abstract

The industries that produce bio-agricultural inoculants are mostly Small and Medium Enterprises. The production of bio-inputs for monocultures (inoculants) produces seasonality in production, harming activity outside the productive season. The inoculants are made up of nodulating nitrogen-fixing bacteria, a product that improves the productivity, development and maturation of seeds when planting plantations. The application of new technologies that allow solving this variable situation in production is a challenge. The fruitful processes of each species of seeds are different and today it is onerous to diversify in the production of each inoculant for each species. In addition, the sterilization processes themselves could be replaced by new concepts, supported by electromagnetic radiation. We consider that the innovations of Industry 4.0 in production activity would provide an answer to the question. The combined use and integration of these technologies would ensure improvements in processes in traditional monocultures (soybeans) and in others, complementing seasonality without large investments, but with the benefit of productive continuity.

References

Abalde, J., Cid, Á., Fidalgo Paredes, P., Torres, E., & Herrero, C. (1995). Microalgas: cultivo y aplicaciones. Universidade da Coruña, Servizo de Publicacións.

Abadía Cutillas, C. (2023). Detección de tumores en imágenes médicas mediante transformers.

Aranda, D. (2015). Tierra arrasada: Petróleo, soja, pasteras y megaminería. Radiografía de la Argentina del siglo XXI. Sudamericana.

Basco, A. I., Beliz, G., Coatz, D., & Garnero, P. (2018). Industria 4.0: fabricando el futuro (Vol. 647). Inter-American Development Bank.

Bellandi, M. (2016). El distrito industrial de Marshall. En Pequeñas empresas y distritos industriales en Italia (pp. 136-152). Routledge.

Bisang, R., Stubrin, L., & Anlló, G. (2011). Las empresas de biotecnología en Argentina.

Casal Bejarano, C. (2010). Caracterización de la radiación ultravioleta en la provincia de Huelva e incidencia en la productividad y el valor biotecnológico de cultivos de interés comercial.

García Garnica, A., & LARA RIVERO, A. A. (2009). Clúster y coo-petencia (cooperación y competencia) industrial: Algunos elementos teóricos por considerar. Problemas del desarrollo, 35(139).

Gómez Ruggiero, A. E. (2019). Sistema de supervisión de herramientas mediante RFID en Industria 4.0 (Bachelor's thesis).

Iermanó, M. J., & Sarandon, S. J. (2016). Rol de la agrobiodiversidad en sistemas familiares mixtos de agricultura y ganadería pastoril en la región pampeana argentina: su importancia para la sustentabilidad de los agroecosistemas.

LÓPEZ, F., Duval, M. E., MARTÍNEZ, J., & Galantini, J. A. (2015). Cobertura en el sudoeste bonaerense en suelos bajo siembra directa. Ciencia del suelo, 33(2), 0-0.

Marquina, M. E., Ramírez, Y., & Castro, Y. (2018). Efecto de bacterias rizosféricas en la germinación y crecimiento del pimentón Capsicum annuum L. Var. cacique gigante. Bioagro, 30(1), 3-16.

Ordoñez, I., & Senesi, S. (2015). Campo: el sueño de una Argentina verde y competitiva. Aguilar.

Paredes, M. C. (2013). Fijación biológica de nitrógeno en leguminosas y gramíneas.

Porter, ME (1998). Racimos. Innovación y competitividad: nuevos hallazgos e implicaciones para las políticas .

Reboratti, C. (2010). Un mar de soja: la nueva agricultura en Argentina y sus consecuencias. Revista de Geografía Norte Grande, (45), 63-76.

Vértiz, P. (2020). El agro argentino: modelo tecnológico, dependencia y soberanía.

Viñals, M., & Villar, J. (1999). Avances en la formulación y aplicación de inoculantes bacterianos de uso agrícola. Cultivos tropicales, 20(4), 9-17.

Published

26-12-2024

How to Cite

GRASSI, J. J. (2024). THE NEW OPPORTUNITIES FOR BIO-AGRICULTURAL INDUSTRIES 4.0: New technologies improve the productivity of bio-agricultural industries. Journal of Industrial and Mechanical Engineering, 9(16). Retrieved from http://revistas.unlz.edu.ar/ojs/index.php/riiym/article/view/138

Issue

Section

Original articles